Företagsförmedlingen får förtroendet att sälja Zeunerts Bryggeri

I Allehandas nättidning den 21/3 2019 står att läsa att Företagsförmedlingen har fått uppdraget att sälja Zeunerts Bryggeri i Sollefteå.  Inom ett halvår ska Zeunerts Bryggeri ha en ny ägare och på torsdagen skrev Kopparbergs VD Peter Bronsman under ett avtal med Företagsförmedlingen. 

– Det är ett ovanligt objekt och en ovanlig försäljning, men det för det bara roligare, säger Roland Blomstrand, Företagsmäklare.

Att sälja ett fullt fungerande bryggeri i sig är ovanligt. Men Företagsförmedlingen har dessutom fått tydliga direktiv. Försäljningen ska vara bra för bygden och bra för personalen.

– Det är ju en stor säljare, ett börsnoterat företag, och då är det här ovanligt, säger Roland Blomstrand.

– Det är ju också ovanligt att säljaren är så transparent. Normalt jobbar vi under sekretess där varken personal, kunder eller leverantörer vet någonting, säger Jan Holmstedt, Företagsmäklare.

Bronsman och de båda Företagsmäklarna besökte bryggeriet i Sollefteå under torsdagen. Då informerades även personalen, ja de fick faktiskt godkänna ettårsavtalet med Företagsförmedlingen.

Dessutom visades bryggeriet upp

– Man blir glad när man ser alla historiska bilder. Historiken blir en viktig aspekt som ska belysas, säger Jan Holmstedt.

I Peter Bronsman ser två scenarier framför sig. Det första att man hittar en bra entreprenör som kan ta över personal och utveckla varumärket Zeunerts. Det andra är att någon köper all mark och sedan hyr ut till den eller de som vill driva bryggeriet vidare.

– Hela tomten är ca 16 000 kvadratmeter och det är väldigt mycket outnyttjad mark, säger Bronsman.

Han utesluter inte heller att Kopparbergs blir kvar som en liten minoritetsägare.

– Men vi ska inte vara drivande, vi har inte tid att fokusera på Zeunerts och är därför fel ägare. Vi vill hitta någon som kan ägna sig åt Zeunterts 24 timmar om dygnet, säger Peter Bronsman.

I klartext innebär direktiven till att om ett lägre bud ör bättre för bygden och personalen så ska man ta det.

– För mig är det självklart att ta det bud som innebär att verksamheten blir kvar. Det är ett sätt för mig att betala tillbaka, säger Peter Bronsman.

Vad händer nu?

– Vi ska sammanställa en snygg presentation som tar kanske tre veckor. Parallellt börjar sökprocessen efter intressenter, vi kommer att nyttja våra nätverk, säger Jan Holmstedt.

– Vi kommer också att annonsera, och det är ovanligt att vi gör det, eftersom det ofta är sekretess. Jag är övertygad om att vi kommer få många intressenter, säger Roland Blomstrand.

Sedan nyheten kom ut att Kopparbergs vill sälja Sollefteåbryggeriet har snacket tagit fart. Peter Bronsman har fått många samtal.

– Det är väldigt positivt, tyckte han.

Vad kan ni som mäklare om Zeunerts?

– Jag har testat det mesta, säger Jan Holmstedt.

– Min favoritöl är Zeunerts Höga Kusten, men det finns tyvärr inte på Systembolaget i Hammarby Sjöstrand, säger Roland Blomstrand.

I väntan på att bryggeriet ska hitta en ny köpare driver Kopparbergs verksamheten vidare som tidigare.

Källa: https://www.allehanda.se/logga-in/klart-med-vilka-som-ska-salja-zeunerts-forsaljningen-ska-vara-bra-for-bygden

Jörgen Sundin
Allehanda
0620-257 92
jorgen.sundin@mittmedia.se

 

För mer information om försäljningen, kontakta:

Roland Blomstrand

Roland Blomstrand
roland.blomstrand@ffkf.se
070-893 22 68

Jan Holmstedt

Jan Holmstedt
jan.holmstedt@ffkf.se
070-640 20 65

Fler nyheter